15 μυστικά για να καθαρίσετε το σπίτι σας γρηγορότερα
15 μυστικά για να καθαρίσετε το σπίτι σας γρηγορότερα
in

15 μυστικά για να καθαρίσετε το σπίτι σας γρηγορότερα

15 μυστικά για τον καθαρισμό του σπιτιού σας στο μισό χρόνο
Δεν χρειάζεται να χάσετε μια ολόκληρη μέρα για τον καθαρισμό του σπιτιού σας.

1. Καθαρίστε με σύστημα


Η ειδική ταχείας καθαριότητας (και ιδιοκτήτης υπηρεσίας καμαριέρας) Debbie Sardone λέει ότι η μείωση του χρόνου καθαρισμού σας στο μισό ξεκινά με ένα σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι καθαρίζετε το σπίτι με την ίδια σειρά κάθε φορά: Εργάζεστε με ένα δωμάτιο τη φορά, ξεκινώντας και τελειώνοντας στο ίδιο σημείο σε ένα δωμάτιο, ώστε να μην χάνετε χρόνο να τρέχετε μπρος-πίσω. “Για να μειωθεί ο χρόνος, πρέπει να είσαι συνεπής – αυτή είναι η όλη υπόθεση”, λέει ο Sardone. “Κάνετε το ίδιο πράγμα κάθε φορά που καθαρίζετε, οπότε είναι μια ρουτίνα. Η ρουτίνα είναι η μέθοδος και αυτός είναι εγγενώς καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε, επειδή η ταχύτητα προέρχεται από τη μέθοδο και όχι από τη βιασύνη. Μπορείτε πραγματικά να καθαρίσετε το σπίτι σας στο μισό χρόνο. Δεν είναι τέχνασμα.

2. Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω, από αριστερά προς τα δεξιά

Μην ξεκινάτε ένα δωμάτιο σκουπίζοντας το τραπεζάκι του καφέ, στη συνέχεια καθαρίστε τα μπιμπελό, και βλέπετε πάλι το τραπεζάκι σκονισμένο ενώ μόλις το καθαρίσατε. Ο Σαρντόνε λέει ότι ξεκινά από την κορυφή του δωματίου, όπως ξεσκόνισμα ανεμιστήρα οροφής και κατεβαίνει στο πάτωμα για να εξαλείψει την περιττή εργασία.

Ομοίως, ο καθαρισμός από αριστερά προς τα δεξιά διασφαλίζει ότι καλύπτετε ολόκληρο το δωμάτιο αντί να ξεκινάτε από μέρος σε μέρος.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν κάτι και το καθαρίζουν, τότε κοιτάζουν προς τα πάνω και βλέπουν κάτι άλλο και το καθαρίζουν και η βρωμιά πέφτει πάνω σε αυτό που μόλις καθαρίσανε”, λέει ο Sardone. “Εάν εργάζεστε από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά, εργάζεστε μία φορά αντί να καθαρίζετε περιοχές που μόλις καθαρίσατε.”

3. Δεν μπορείτε να πάρετε τη λάμψη που θέλετε με το άζαξ και το χαρτί κουζίνας;

Το όπλο επιλογής της συγγραφέα και της ειδικής καθαριότητας Laura Dellutri είναι ένα ελαστικό μάκτρο παραθύρου επαγγελματικής ποιότητας, το οποίο ξεκινά από περίπου 12 ευρώ. Τοποθετήστε μια σταγόνα σαπούνι πιάτου σε ένα κουβά νερού, σκουπίστε το γενναιόδωρα στο παράθυρο με ένα πανί και στη συνέχεια πιέστε το. “Πηγαίνετε από πάνω προς τα κάτω και σκουπίστε τη λεπίδα κάθε φορά στο κάτω μέρος”, λέει. “Θα λάβετε ένα παράθυρο καθαρό χωρίς σημάδια και ραβδώσεις.”

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαστικό μάκτρο, η Dellutri συνιστά ένα καθαριστικό παραθύρων και ένα πανί μικροϊνών. Όταν σκουπίζετε με το πανί, χρησιμοποιήστε οριζόντιες κινήσεις και μετακινηθείτε από πάνω προς τα κάτω. Μην καθαρίζετε ένα παράθυρο τρίβοντας σε κύκλους, κάτι που μπορεί να αφήσει ραβδώσεις και αποφύγετε να σκουπίζετε το γυαλί με εφημερίδες ή χαρτοπετσέτες, που αφήνουν υπόλειμμα.

4. Έχετε μαζί όλα τα καθαριστικά σας

Έχοντας όλα τα εργαλεία και τα προϊόντα καθαρισμού που χρειάζεστε κοντά σας σημαίνει ότι δεν θα χάνετε χρόνο περπατώντας μπρος-πίσω στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη. Η Sardone συνιστά να φοράτε ποδιά, ή ακόμα και ζώνη εργαλείων ξυλουργού και να γεμίζετε τις τσέπες. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο με πολλά μεγάλα μπουκάλια καθαριστικού, αλλά δεν χρειάζεστε μεγάλα μπουκάλια – ρίξτε τα καθαριστικά σε μικρά μπουκάλια ψεκασμού που είναι εύκολα στη μεταφορά. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τις προμήθειές σας σε ένα κουβά για να παραμείνετε οργανωμένοι και να εξοικονομήσετε χρόνο

“Αν πληρώνατε έναν ξυλουργό και ανεβοκατέβαινε τη σκάλα κάθε φορά που χρειαζόταν ένα καρφί, δεν θα το ανεχόσασταν ποτέ”, λέει ο Sardone. “Θέλεις να έχει τα πάντα μαζί του. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με καθαριστικά.”

5. Αποκτήστε προληπτική δράση


Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι είναι να σταματήσετε κάποια προβλήματα πριν ξεκινήσουν. Για παράδειγμα, ο Dellutri συνιστά τη χρήση καθαριστικού ντους, το οποίο κοστίζει λιγότερο από 4 εύρω για ένα μπουκάλι , για να αποφευχθεί η βρωμιά και η συσσώρευση απορριμμάτων στο μπάνιο. “Μπορείτε να το ψεκάσετε και να φύγετε”, σημειώνει. “Κάθε φορά που κάνετε ντους, ψεκάστε το για να αποφύγετε ένα βρώμικο ντους. Ψεκάστε το, ξεπλύνετε και περπατήστε μακριά. Δεν χρειάζεται να σκουπίσετε τίποτα.”ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ – ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ παρακάτω

6. Καθαρίστε τη σκόνη χωρίς ψεκασμό υγρού


Τα ξεσκονιστήρια φτερών λειτουργούν ιδανικά για τον καθαρισμό περσίδων, εικόνων, γωνιών και άλλων περιοχών. Στον Σαρντόνε αρέσουν τα ξεσκονόπανα φτερών στρουθοκαμήλου, τα οποία ξεκινούν από περίπου 10 ευρώ, επειδή τα φτερά αντιμετωπίζουν τη σκόνη και τα μεγάλα πέλματα δεν πέφτουν έξω από τη λαβή. “Θέλετε ένα υψηλής ποιότητας ξεσκονόπανο που ταιριάζει στην πίσω τσέπη σας”, λέει. Το φτερό λειτουργεί καλά για το ξεσκόνισμα, αλλά για βαριά συσσώρευση σκόνης, θα χρειαστεί να σκουπίσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα πανί και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε το ξεσκονόπανο κάθε δύο εβδομάδες περίπου μετά από αυτό.

7. Λίπη στη κουζίνα

Το λάδι καταλήγει αναπόφευκτα στα ντουλάπια της κουζίνας, ειδικά εκείνα που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στον φούρνο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα καθαριστικό για να σκουπίσετε το λάδι ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τυπικό απορρυπαντικό πιάτων που κόβει λίπη. Το απορρυπαντικό θα διώξει το λίπος στα ντουλάπια όπως κάνει με τα πιάτα.

Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό σε ένα κουβά ζεστό νερό. Δοκιμάστε το.

Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό με ένα κουβά ζεστό νερό. Ελέγξτε το διάλυμα σε μια εμφανή περιοχή, σκουπίζοντάς το με ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταστρέψει ή θα αποχρωματίσει το φινίρισμα των ντουλαπιών. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άλλο σφουγγάρι και καθαρό, ζεστό νερό.

Για σκληρούς λεκέδες ή συσσώρευση που δεν φεύγει με απορρυπαντικό, ανακατέψτε μαγειρική σόδα με νερό και τρίψτε ελαφρά την προβληματική περιοχή με ένα πανί.

8. Καθαριστικό λεμονιού

Οι λεκέδες από σκουριά στις βεράντες, στα πατώματα του γκαράζ και στους δρόμους είναι άσχημη αλλά δεν χρειάζεστε οξύ για να τα αφαιρέσετε. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα λεμόνι. Το οξύ στο χυμό λεμονιού θα διαλύσει τη σκουριά. Κόψτε το λεμόνι στο μισό, πιέστε το χυμό στον λεκέ και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά. Για λεκέδες που βρίσκονται για εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο, τρίψτε με σκληρή βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το χυμό λεμονιού και με καθαρό νερό.

9. Μάχη με το μπάνιο

Η μούχλα στοιχειώνει μπάνια που δεν αερίζονται καλά επειδή παραμένει νερό στους τοίχους μετά το μπάνιο. Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να καταπολεμήσετε τη μούχλα λέει ο Dellutri: “Ψεκάστε το, αφήστε το να καθίσει 3 έως 5 λεπτά και θα σκοτώσει τον μύκητα.”

Για να μην επιστρέψει η μούχλα, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα όταν κάνετε ντους. Όταν τελειώσετε, αφιερώστε μερικά λεπτά για να σκοθπίσετε το νερό από τους τοίχους και την πόρτα του ντους.

10. Νικήστε τα άλατα

Εάν τα αποθέματα αλάτων από σκληρό νερό έχουν χρωματίσει τα υδραυλικά σας εξαρτήματα, μην τα καθαρίζετε με βούρτσες . Μπορούν να γρατσουνίσουν τη βρύση. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι. Ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα καθαρό πανί και σκουπίστε τις βρύσες. Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να λάμψουν.

11. Διατηρήστε λάμψη από ανοξείδωτο ατσάλι

Τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι μουτζούρες και τα υδατογραφήματα είναι οι εχθροί των ανοξείδωτων νεροχυτών και επιφανειών. Το ορυκτέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει να τα νικήσετε, λέει ο Dellutri. “Ρίξτε λίγο ορυκτέλαιο σε ένα πανί και σκουπίστε το μία φορά την εβδομάδα. Το ορυκτέλαιο βοηθά επίσης στη διατήρηση της οδοντόκρεμας και άλλων αντικειμένων από το να κολλήσει στον νεροχύτη, καθιστώντας ευκολότερο το σκούπισμα.

12. Γίνετε φίλοι με τις μαγικές γόμες

Οι Sardone και Dellutri και οι δύο είναι οπαδοί του Mr. Clean Magic Erasers, . “Αφαιρούν τους λεκέδες όταν τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να γίνει”, λέει ο Σαρντόνε. “Κρατήστε μια γόμα μαζί σας όταν καθαρίζετε.” Ο Dellutri λέει ότι η γόμα είναι ιδανική για τον καθαρισμό τοίχων και σχεδόν όλων των επιφανειών του δαπέδου, όπως ξύλο, laminate και πλακάκια.

13.Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων σαν πρωταθλητής

Το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων σας πιθανώς μοιάζει με ζώνη πολέμου και το ψημένο φαγητό, ειδικά αν κάθεται για μέρες ή περισσότερο, μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Καθαρίστε με τη βοήθεια του φούρνου μικροκυμάτων. Ο Dellutri λέει πως βάζει ένα φλιτζάνι του καφέ γεμάτο νερό στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί μέχρι να βράσει. “Αυτό δημιουργεί υγρασία που χαλαρώνει οτιδήποτε στην κορυφή, στις πλευρές ή στο κάτω μέρος του φούρνου μικροκυμάτων”, λέει. Στη συνέχεια, πάρτε ένα υγρό πανί και σκουπίστε τις επιφάνειες του.

14. Αποδοτικό σκούπισμα

Το μυστικό του Dellutri για αποτελεσματικό και αποδοτικό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα: Σκουπίστε όλο το μήκος του δωματίου σε ευθεία σειρά και στη συνέχεια, μετακινηθείτε και ξεκινήστε ξανά στο μπροστινό μέρος του δωματίου. Ο Dellutri λέει πως σκουπίζει τις περιοχές υψηλής κυκλοφορίας του σπιτιού μία φορά την εβδομάδα.

15. Ταχύτητα-τακτική καθαριότητα

Εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε τον χρόνο καθαρισμού σας, λέει η Sardone, τότε πρέπει πραγματικά να καθαρίζετε πιο συχνά. Μόλις καθαρίσετε βαθιά το σπίτι σας, καθαρίστε το για μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Θα κρατήσει το σπίτι σας όμορφο και θα σας απαλλάξει τον καθαρισμό αρκετών μηνών ταυτόχρονα. Συντηρήστε το καθημερινά καθαρό αντί να αφήνετε τις δουλείες του σπιτιού για αύριο.

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Πως να κάνεις το σπίτι σου πιο δροσερό

Πως να κάνεις το σπίτι σου πιο δροσερό

Πώς να φτιάξετε σπιτικό Dry Ice

Πώς να φτιάξετε σπιτικό Dry Ice