Η ηλικία της μαμάς στον τοκετό συνδέεται με την απόκτηση παιδιών της κόρης στο μέλλον
Οι γυναίκες που αποκτούν παιδί αργότερα στη ζωή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κόρες, οι οποίες δεν θα γίνουν μαμάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκριτικά με γυναίκες που γεννήθηκαν από μαμάδες ηλικίας 20-24 ετών, οι κόρες που γεννήθηκαν από μεγαλύτερες μαμάδες, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν παιδιά. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.
Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;
“Σε πολλές χώρες, τα ζευγάρια αποκτούν παιδιά όλο και αργότερα και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες για τη μελλοντική αναπαραγωγή”.
Λέει η Dr. Olga Basso από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Εκείνη και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από 43.000 γυναίκες γεννημένες από το 1930 έως το 1964.
Το 18% αυτών δεν είχε καν αποκτήσει παιδιά. Η επιστημονική ομάδα βρήκε πως όσο η ηλικία μητρότητας αυξανόταν, ανάλογα αυξάνονταν και οι πιθανότητες οι κόρες τους να μείνουν άτεκνες. Ενδεικτικά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν από μαμάδες άνω των 35 ετών, είχαν 40% παραπάνω πιθανότητες να μείνουν άτεκνες από τις γυναίκες που γεννήθηκαν από μαμάδες στα 20.
Η Basso και οι συνάδελφοί της αναζητούν τώρα το γιατί και προγραμματίζουν μελλοντικές μελέτες για αλλαγές στη βιολογία, τη συμπεριφορά και το κοινωνικο-οικονομικό στάτους αυτών των γυναικών. “Ίσως οι γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία να τους εμφυσούν και μία διαφορετική συμπεριφορά. Να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και πλάνα για τις κόρες τους, από το να γίνουν μαμάδες. Στην αρχή προβληματίστηκα με τα στοιχεία αυτά, γιατί πραγματικά πιστεύω πως οι γυναίκες θα πρέπει να αποκτούν παιδιά όταν νιώθουν έτοιμες -είναι καθαρά ζήτημα επιλογής”, είπε η καθηγήτρια μιλώντας στο Reuters.
“Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστέψουν, ως αποτέλεσμα αυτού, ότι χρειάζεται να κάνουν παιδιά στα 25”.
Η ηλικία της μαμάς στον τοκετό συνδέεται με την απόκτηση παιδιών της κόρης στο μέλλον
Αντίστοιχες μελέτες αναζητούν την επίδραση της ηλικίας του πατέρα στην απόκτηση παιδιών από την επόμενη γενιά.
Ο Ruben Aslan, από το Max Planck Institute του Βερολίνου, λέει πάντως ότι “Έχουμε δει αύξηση του ορίου ηλικίας στην απόκτηση του πρώτου παιδιού, όμως δεν έχει αλλάξει τόσο η ηλικία της απόκτησης του τελευταίου παιδιού. Τα στοιχεία που έχουμε, λοιπόν, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.”
Ο μόνος περιορισμός της μελέτης της Basso είναι, ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η μία απόκτηση παιδιών μιας γυναίκας γίνεται σκόπιμα, από επιλογή. H Dr. Sarah Hayford από το Ohio State University πάντως καταλήγει: “Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις επιπτώσεις και τις κοινωνικές δομές που θα δώσουν στις γυναίκες περισσότερες επιλογές.”
πηγή: reuters.com
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram
Comments
Loading…