Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;
Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;
in

Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;

Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;
Πώς μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για χωρισμό ή διαζύγιο;

Ο χωρισμός των γονέων κλονίζει τη ζωή κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση. Ακόμα κι αν μερικές φορές φαίνεται ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται πραγματικά.

Σε αυτόν τον πολύ δύσκολο χρόνο για όλους, τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα την αίσθηση ότι δεν θα αποκλειστούν και την ασφάλεια που τους παρέχετε και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί για αυτά. Η αβεβαιότητα των παιδιών μπορεί να αντισταθμιστεί στις συζητήσεις. Ακόμα κι αν πολλοί φοβούνται πολύ αυτή τη στιγμή, πάντα υπάρχει κάποιος τρόπος.

Συζήτηση- αλλά πώς;

Πριν από κάθε χωρισμό ή διαζύγιο προηγείται μια ιστορία. Αυτό που έχει προηγηθεί δεν μπορεί πάντα να ειπωθεί στα παιδιά.

Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να μιλήσετε και οι δύο γονείς στο παιδί μαζί. Έτσι, είναι σαφές για το παιδί ότι είναι απόφαση και των δύο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να υπάρχουν για το παιδί έχουν μεγαλύτερο βάρος και αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσετε.

Ωστόσο, μια κοινή συζήτηση έχει νόημα μόνο εάν είναι δυνατή χωρίς φασαρίες και ένταση. Το επίκεντρο αυτή τη στιγμή δεν είστε εσείς και οι διαφωνίες σας, που είναι φυσικά εκεί, αλλά η ευημερία του παιδιού σας. Συμφωνήστε με αυτό που θέλετε να πείτε στο παιδί εκ των προτέρων.

Εάν δεν είναι δυνατή μια κοινή συνομιλία, μιλήστε στο παιδί το συντομότερο δυνατό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνομιλήσει εκ των προτέρων οι δυο σας, ώστε και οι δύο να μεταφέρετε τις ίδιες πληροφορίες στο παιδί. Αυτό δίνει την ασφάλεια στο παιδί. Εάν το παιδί λάβει εντελώς διαφορετικές πληροφορίες, θα αρχίσει να ανησυχεί και μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι έξυπνα και δεν μπορούμε να τα κοροϊδέψουμε οπότε να είστε και οι δύο σαφείς .

Οι συμβουλές εκ των προτέρων μπορούν επίσης να βοηθήσουν εδώ, στις οποίες και οι δύο γονείς λαμβάνουν συμβουλές από ένα τρίτο μέρος για το πώς να υποστηρίξουν το παιδί όσο το δυνατόν καλύτερα στη δύσκολη κατάσταση του χωρισμού.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια

Xρειάζεται να τα ενημερώσετε για το τι είναι σημαντικό για αυτά. Πείτε αμέσως ότι θα χωρίσετε και ότι αυτό έχει ήδη αποφασιστεί. Το μήνυμα που πρέπει να περάσετε είναι ότι παρόλο που δεν θα ζείτε μαζί ως ζευγάρι είναι πως και οι δύο θα συνεχίσετε να είστε εκεί ως γονείς για το παιδί σας. Περιγράψτε επίσης πώς θα μοιάζει η καθημερινή ζωή στο μέλλον, τι θα αλλάξει, αλλά τι θα παραμείνει το ίδιο (π.χ. τα απογεύματα με τους παππούδες). Εάν δεν ξέρετε κάτι, να είστε ειλικρινείς διότι θα το περιμένουν.

Ακόμα κι αν είναι πολύ κατανοητό να ωραιοποιήσουμε κάποια πράγματα επειδή ο πόνος του παιδιού είναι εμφανής, είναι σημαντικό να μην κάνετε ψεύτικες υποσχέσεις. Μακροπρόθεσμα, το παιδί θα μπορούσε να χάσει την εμπιστοσύνη του και να έχει ανασφαλές.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν μπορεί πλέον να θυμάται συνειδητά καταστάσεις αργότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν στο ασυνείδητο όταν μεγαλώσει.

Πώς μπορώ να πω στο παιδί μου ότι θα χωρίσουμε;

Γι’ ‘αυτό πρέπει να εξηγηθεί σε πολύ μικρά παιδιά τι αλλάζει. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια πολύ ήρεμη κατάσταση, όπου το παιδί παίζει. Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι οι γονείς θα χωριστούν. Ότι στο μέλλον ένας από τους δύο θα είναι πάντα εκεί για αυτό. Ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να το αγαπούν και το παιδί μπορεί να βασιστεί σε αυτό. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πολύ καλά ακόμη και κατά την παιδική ηλικία. Οι ερεθισμοί και οι φόβοι μπορούν έτσι να αποφευχθούν.

Ο χρόνος μεταξύ του 3ου και του 6ου έτους της ζωής είναι περίπου η φάση της μαγικής σκέψης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά συνδυάζουν την πραγματικότητα με πράγματα που πηγάζουν από τη φαντασία τους. Τα παιδιά αισθάνονται γρήγορα ότι ευθύνονται οι ίδιοι για το χωρισμό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν τακτοποίησαν το δωμάτιο. Να επαναλαμβάνετε ότι το παιδί δεν φταίει και ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς.

Από τη σχολική ηλικία και μετά, παραδείγματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άλλα παιδιά που μπορεί να έχουν χωρίσει οι γονείς τους και που τώρα είναι καλά.

Ειδικά κατά την εφηβεία, όταν οι έφηβοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους γονείς τους, είναι σημαντικό να μιλάτε επίσης για τα δικά σας συναισθήματα. «με ενοχλεί αλλά, ξέρω ότι θα είμαι πάντα εκεί για σένα.» Ιδιαίτερα οι νέοι αντιδρούν συχνά με πολύ έντονες προτάσεις όπως «ήξερα πάντως ότι δεν μπορούσες να το κάνεις» χρειάζεται υπομονή εδώ.

Τέλος, ένα σημαντικό θέμα και φαινόμενο στην μέση Ελληνική οικογένεια, είναι η ανάμειξη των παππούδων. Υπάρχουν συνήθως οι γονείς του ενός ή και των δυο που κατηγορούν την πρώην νύφη ή γαμπρό μπροστά στα παιδιά. Ακόμα και αν εσείς τα κάνατε όλα σωστά και μιλήσατε με το παιδί σας, αυτό μπορεί να τα καταστρέψει όλα. Για παράδειγμα, εκφράσεις τύπου μπροστά στο παιδί “Η μάνα σου φταίει για τον τάδε λόγο, παράτησε τον πατέρα σου” ή “Ο πατέρας σου ήταν αλκοολικός”. Ναι, κι όμως υπάρχουν κι αυτά και είναι καλό να αποφευχθούν για την ψυχική υγεία του παιδιού σας. Μιλήστε με τους παππούδες εκ των προτέρων.

Προτείνουμε να διαβάσετε το βιβλίο, -Πλάθοντας Ευτυχισμένα Παιδιά. Βρείτε το εδώ.

Ο χρόνος του χωρισμού είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χρόνος για ενήλικες και παιδιά. Μην φοβάστε να λάβετε υποστήριξη!

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Πρώτος έρωτας: Τι κάνουμε σαν γονείς;

Πρώτος έρωτας: Τι κάνουμε σαν γονείς;

Πατέρας μετατρέπει λεωφορείο σε σπίτι για αυτόν και την κόρη του (video)

Πατέρας μετατρέπει λεωφορείο σε σπίτι για αυτόν και την κόρη του (video)