Πώς να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το οδηγείτε πολύ (ή καθόλου)
Πώς να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το οδηγείτε πολύ (ή καθόλου)
in

Πώς να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το οδηγείτε πολύ (ή καθόλου)

Πώς να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το οδηγείτε πολύ (ή καθόλου)
Αυτές οι συμβουλές φροντίδας αυτοκινήτου θα βοηθήσουν το αυτοκίνητο σας να επιβιώσει σε μακροχρόνια καραντίνα..


Εάν είστε σαν εμάς, υπάρχει πολύ πιθανό ένα αυτοκίνητο στο γκαράζ ή στο δρόμο σας που δεν έχει κινηθεί πολύ για μερικές εβδομάδες , αν όχι και καθόλου. Είτε λόγω πανδημίας είτε άλλων λόγων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι με τους οποίους το αυτοκίνητό σας μπορεί να μείνει αδρανές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Νέο ή παλιό, όταν το αυτοκίνητό σας δεν κάνει χιλιόμετρα, χρειάζεται ακόμα πιο τακτική συντήρηση και τουλάχιστον περιστασιακή προσοχή για να αποφευχθεί η μετάσταση προβλημάτων αργότερα όταν το επιστρέψετε με αυτό στο δρόμο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το παρκαρισμένο όχημά σας σε άριστη κατάσταση, με ευγενική προσφορά του Steven Greenspan, εκπαιδευτή και διευθυντή εκπαίδευσης στο Universal Technical Institute, καθώς και πιστοποιημένος κύριος τεχνικός ASE με πιστοποίηση L-1.

Διατηρήστε τα ελαστικά σας υγιή:

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τις συστάσεις του κατασκευαστή, λέει ο Greenspan. Τα ελαστικά χάνουν αέρα με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτά που γεμίζουν με άζωτο διαρρέουν λιγότερο από αυτά που γεμίζουν με οξυγόνο.

Λάβετε υπόψη ότι τα ελαστικά μπορούν να αποκτήσουν επίπεδες κηλίδες εάν το αυτοκίνητο δεν έχει κινηθεί για μόλις 30 ημέρες, ανάλογα με την ένωση και την κατασκευή του ελαστικού. Οπότε σκεφτείτε να οδηγήσετε το όχημα ελαφρώς μπροστά ή πίσω.

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε λίγο βάρος από τους τροχούς χρησιμοποιώντας κάποια κατάλληλη συσκευή, όπως βάση στήριξης. Εάν τα ελαστικά είναι ήδη παλαιότερα, προσέξτε ιδιαίτερα για φθορά των ζαντών. -Ρωγμές, ξεφλούδισμα, διόγκωση ή αποχρωματισμό που προκαλείται από την ηλικία. Εάν το αυτοκίνητο παρκαριστεί έξω ή σε γκαράζ με παράθυρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλύψετε τα ελαστικά για να αποφύγετε ζημιές από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση, επιθεωρήστε προσεκτικά τα ελαστικά πριν βγείτε με το αυτοκίνητο στο δρόμο.

Πότε πρέπει να αλλάξετε το λάδι σας;

Εάν δεν οδηγείτε τακτικά το αυτοκίνητό σας, το λάδι μπορεί να υποβαθμιστεί χάρη στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Για ένα αυτοκίνητο που κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να αλλαχθεί με άλλα κριτήρια εκτός από το διάστημα αλλαγής λαδιού με βάση τα χιλιόμετρα . Αλλάζετε το λάδι κάθε έξι μήνες. Ακόμα κι αν δεν έχετε φτάσει το διάστημα χιλιομέτρων που έχει δηλώσει ο κατασκευαστής για μια τακτικά προγραμματισμένη αλλαγή λαδιού. Ειδικά αν ξεκινάτε το όχημα ή οδηγείτε περιστασιακά. Εάν το όχημα δεν θα τεθεί σε λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε το λάδι πριν το ξεκινήσετε για πρώτη φορά.

Τα καλύτερα λάδια αυτοκινήτου στην μεγαλύτερη ποικιλία στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Πόσο καιρό θα παραμείνει καλό το καύσιμο σας;

Οι οδηγοί που σκοπεύουν να διατηρήσουν το αυτοκίνητό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να γεμίσουν το ρεζερβουάρ. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της συμπύκνωσης στο εσωτερικό της δεξαμενής που προκαλείται από τις διακυμάνσεις του καιρού. Εάν το ρεζερβουάρ είναι γεμάτο, η βενζίνη θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, σύμφωνα με τον Greenspan.

Το ντίζελ μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες έως ένα χρόνο με ένα φρέσκο, γεμάτο ρεζερβουάρ. αλλά αν το όχημα δεν θα μετακινηθεί για πολύ καιρό, ίσως είναι καλύτερη ιδέα να αδειάσετε το ρεζερβουάρ. Η αποστράγγιση καυσίμου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια σωστή διαδικασία αποστράγγισης και απορρίψτε ή αποθηκεύετε σωστά το στραγγισμένο καύσιμο.

Ο ιμάντας του κινητήρα και οτιδήποτε άλλο κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας, τελικά θα καταστραφεί. Αλλά ο χρόνος αυτής της καταστροφής είναι πολύ μεταβλητός. Οι περισσότεροι ιμάντες και σωλήνες αναμένεται να διαρκέσουν πολύ καιρό. Αλλά όπως και με άλλα εξαρτήματα οχημάτων, η μη χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Προτείνουμε να ελέγξετε αυτά τα αντικείμενα πριν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και ξανά πριν το βγάλετε στον δρόμο.

Πώς να διατηρήσετε την μπαταρία σας

Όπως και με άλλα πράγματα σε αυτήν τη λίστα, ο τρόπος συντήρησης της μπαταρίας εξαρτάται από το εάν θα οδηγείτε ή όχι το αμάξι. Εάν ξεκινάτε ή οδηγείτε περιοδικά, η μπαταρία ενδέχεται να μην χρειάζεται επιπλέον συντήρηση. Μια σύντομη εκκίνηση (αρκετά μεγάλη για να φτάσει το λάδι σε θερμοκρασία, η οποία εξατμίζει οποιαδήποτε συμπύκνωση στο λάδι) αρκεί για να διατηρηθεί η μπαταρία γεμάτη και το λάδι σε καλή κατάσταση.

Συνήθως είναι δυνατόν να αφήσετε τη μπαταρία στη θέση της αλλά πολλοί φορτιστές αποσυνδέονται γρήγορα. Αυτό καθιστά εύκολη την αποσύνδεση από το αυτοκίνητο. Έτσι μπορείτε να την φορτίσετε σε πιο βολική τοποθεσία.

Μια γρήγορη σημείωση για την αφαίρεση της μπαταρίας: Φροντίστε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατόχου σας πριν ξεκινήσετε αυτήν την διαδικασία. Ειδικά εάν το ηχοσύστημα του οχήματός σας διαθέτει κωδικό ασφαλείας που πρέπει να εισαγάγετε για να λειτουργήσει μετά την απώλεια ισχύος.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε το χειρόφρενο

Γιατί: δεδομένου του αρκετού χρόνου και της υγρασίας, ορισμένα στυλ χειρόφρενου μπορούν να «παγώσουν». Εάν δεν θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο για λίγο, αφήστε το χειρόφρενο εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιήστε κάποιο στοπ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ό, τι κι αν κάνετε, το αυτοκίνητο συγκρατείται με ασφάλεια στη θέση του.

Προστατέψτε το αμάξι σας από τα τρωκτικά

Τα τρωκτικά αγαπούν να κάνουν φωλιές κάτω από τα αδρανή αυτοκίνητα. Συνήθως υπάρχει ηχομονωτικό υλικό που μοιάζει με ύφασμα που μπορούν να σκίσουν για να φτιάξουν εκεί ένα μικρό σπίτι. Μπορούν να σέρνουν ξηρούς καρπούς και άλλα πράγματα που τους αρέσει να τρώνε. Κάτι που προκαλεί χάος και πιθανώς προκαλεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Μερικές φορές μασούν την καλωδίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο όχημα. Υπάρχουν πολλά αποτρεπτικά μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Πώς να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το οδηγείτε πολύ (ή καθόλου)

Σκεφτείτε ένα κάλυμμα αυτοκινήτου

Το κάλυμμα του αυτοκινήτου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα σας απαλλαγμένο από τυχαίες γρατζουνιές, σκόνη και ζημιά από τον ήλιο στα ελαστικά και στο εσωτερικό. Λειτουργούν ιδιαίτερα καλά στο εσωτερικό, όπου μπορείτε να το περάσετε με ένα ελαφρύτερο κάλυμμα που είναι πιο μαλακό και συνήθως πιο φθηνό. Εάν αποθηκεύετε το αυτοκίνητό σας έξω, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε ένα πιο στιβαρό κάλυμμα που είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και ανθεκτικό στις υπεριώδεις ακτίνες.

Όλες οι κουκούλες που θα βρείτε εδώ είναι πολύ ανθεκτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες και διατηρούν το χρώμα του αυτοκινήτου σας προστατεύοντάς το από τον καυτό ήλιο της Ελλάδας. 

Το χαρτόνι είναι ο φίλος σας

Όσοι από εμάς διαθέτουμε παλαιότερα, δυνητικά πιο επιρρεπή σε διαρροές αυτοκίνητα, γνωρίζουν καλά αυτό το τέχνασμα: Η τοποθέτηση ενός κουτιού από χαρτόνι κάτω από το αυτοκίνητο είναι ένας πολύ καλός τρόπος παρακολούθησης της απώλειας υγρών. Ορισμένα υγρά οχημάτων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο πάτωμα του γκαράζ σας. Το λάδι είναι συνήθως ορατό, το ψυκτικό και το υγρό μετάδοσης μπορεί να είναι λιγότερο ορατό. Το χαρτόνι θα εμφανίσει τη όποια διαρροή μπορεί να έχετε.

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Πως να αντικαταστήσετε μόνοι σας την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Πως να αντικαταστήσετε μόνοι σας την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνετε καφέ σε αεροπλάνο

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνετε καφέ σε αεροπλάνο