Προστατεύει η σόγια από τον καρκίνο του μαστού;
Προστατεύει η σόγια από τον καρκίνο του μαστού;
in ,

Προστατεύει η σόγια από τον καρκίνο του μαστού;

Προστατεύει η σόγια από τον καρκίνο του μαστού;

Τα προϊόντα σόγιας έρχονται σε πολλές μορφές: σόγια, τόφου. Συχνά χρησιμοποιούνται κυρίως σε vegan κουζίνες.


Σύμφωνα με τη μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε σόγια θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ισοφλαβόνες είναι μεταξύ των δευτερογενών φυτικών ουσιών. Αυτές οι ουσίες δίνουν το χρώμα των φυτικών τροφών και χρησιμεύουν ως ουσίες άμυνας . Είναι γνωστά περίπου 100.000 διαφορετικές φυτικές ουσίες, από τις οποίες 5.000 έως 10.000 μπορούν να βρεθούν στη διατροφή του ανθρώπου. Δεδομένου ότι οι ισοφλαβόνες έχουν οιστρογόνο δράση, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρούνται ιδιαίτερα υγιεινά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ιδίως οι ισοφλαβόνες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα σόγιας όπως τοφου.

Προστατεύει η σόγια από τον καρκίνο του μαστού;

Αξιολόγηση 16 μελετών για τις ισοφλαβόνες και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλη αξιολόγηση για να διαπιστώσουν εάν οι ισοφλαβόνες προστατεύουν πραγματικά από τον καρκίνο του μαστού και εάν η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές κατάφεραν να βασιστούν σε 16 μελέτες με 648.913 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 11.169 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού με την πάροδο του χρόνου.

Τα προϊόντα σόγιας μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού


Αποδείχθηκε ότι μια υψηλή ή μέτρια κατανάλωση ισοφλαβονών – σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση – δεν προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Η κατάσταση ήταν διαφορετική με τα προϊόντα σόγιας. Ενώ η μέτρια κατανάλωση τροφίμων με βάση τη σόγια δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η υψηλή κατανάλωση τροφίμων με βάση τη σόγια συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Μια ειδική ισοφλαβόνη, η φορμονονετίνη, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ακόμη και σε μέτρια επίπεδα πρόσληψης. Η φορμονενετίνη βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο τριφύλλι και μερικά όσπρια όπως π.χ. Το ρεβίθι.

Δείτε επίσης:

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Χρειάζονται οι άνδρες άνω των 50 συμπληρώματα διατροφής;

Χρειάζονται οι άνδρες άνω των 50 συμπληρώματα διατροφής;

Πλεονεκτήματα καλοκαιριού: Μεγαλύτερα ανδρικά προσόντα!

Πλεονεκτήματα καλοκαιριού: Μεγαλύτερα ανδρικά προσόντα!