Σας συμβουλεύουμε να μην τρώτε έτσι τους σπόρους Chia -Προσοχή
Το chia, ή ακριβέστερα οι σπόροι του, θεωρείται μια πραγματική υπερτροφή – και δικαίως. Μόνο όμως αν δεν κάνετε αυτό το τραγικό λάθος.
Το φυτό chia προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Εκεί, οι σπόροι chia ήταν μέρος της βασικής τροφής για αιώνες. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι λέγεται πως έτρωγαν chia. Τα τελευταία χρόνια, όλος ο κόσμος γνωρίζει τους σπόρους αυτούς και τους έχει εντάξει στη διατροφή του. Επειδή οι σπόροι chia είναι υγιείς, πολύ υγιείς, στην πραγματικότητα, είναι μια πραγματική υπερτροφή.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο μούσλι για πρωινό, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και στο ψήσιμο. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος με τον οποίο είναι καλύτερο να μην το φάτε.
Δοκίμασε: Πουτίγκα σοκολάτας με chia
Οι σπόροι chia είναι superfood
Aς απαριθμήσουμε τα επιχειρήματα γιατί οι σπόροι chia είναι τόσο καλοί για εμάς και την υγεία μας. Σύμφωνα με το “eatsmarter”, οι σπόροι είναι κυριολεκτικά μια βόμβα βιταμινών: Κατά μέσο όρο περιέχουν διπλάσιες πρωτεΐνες από τα σιτηρά. Στις πρωτεΐνες chia θα βρείτε ιδιαίτερα πολύτιμα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη που, για παράδειγμα, διεγείρει το σχηματισμό της ορμόνης της ευτυχίας σεροτονίνη – οι σπόροι chia ανεβάζουν τη διάθεση!
Είναι γεμάτα με μέταλλα όπως μαγνήσιο και ασβέστιο (πέντε φορές περισσότερα από την ίδια ποσότητα γάλακτος!). Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες Ε, Β1, Β3 και Α.
Δοκίμασε Lowcarb – Υγιεινό πρωινό χωρίς υδατάνθρακες με chia
Οι σπόροι Chia κατέχουν το ρεκόρ για τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3
Οι σπόροι αποτελούν επίσης περίπου το ένα τρίτο των φυτικών ινών – αυτό είναι ρεκόρ και εξασφαλίζει υγιή πέψη και διαρκή κορεσμό. Περιέχουν επίσης σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από σημάδια γήρανσης και καρκίνου.
Αυτό όμως που τα κάνει πραγματικά μοναδικά είναι η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα. Μπορεί να παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι διπλάσια έως δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του φρέσκου σολομού. Τα ωμέγα-3 είναι ένα όφελος για την υγεία της καρδιάς. Περισσότερα ω-3 λιπαρά από ό, τι στους σπόρους chia, μπορεί να βρεθεί μόνο σε συμπληρώματα διατροφής.
Οι σπόροι Chia είναι μια πραγματική θρεπτική βόμβα. Επομένως, δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση – η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής συνιστά περίπου 20 έως 25 γραμμάρια την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο κουταλιές της σούπας.
Σας συμβουλεύουμε να μην τρώτε έτσι τους σπόρους Chia -Προσοχή
Το λάθος καταναλώνετε σπόρους chia δεν είναι το ότι δεν τους προετοιμάζετε
Το πώς προτιμάτε να τρώτε τους σπόρους chia εξαρτάται από εσάς. Είτε σε μούσλι – κατά προτίμηση με βρώμη, αμύγδαλα και γάλα σόγιας, το οποίο μας βοηθά να απορροφήσουμε καλύτερα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είτε στις μαρμελάδες σας ό, τι σας αρέσει, ή για παράδειγμα ως συστατικό στη ζύμη ψωμιού.
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να μην κάνετε ποτέ: και αυτό είναι να τρώτε τους ωμούς σπόρους ξηρούς χωρίς καμία προετοιμασία. Απορροφούν πολύ υγρό, ο όγκος τους στη συνέχεια αυξάνεται περίπου δέκα φορές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο “healthdigest.com”, όσοι τρώνε απλά τους σπόρους ωμούς έχουν τον κίνδυνο να σχηματίσουν σβώλους με το σάλιο. Μπορούν να κολλήσουν στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με δυσκολία στην κατάποση.
Είναι καλύτερα να τα μουλιάζετε σε νερό ή γάλα πριν τα καταναλώσετε. Διαφορετικά – ακόμη και αν καταφέρατε να καταπιείτε – μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν προβλήματα στο στομάχι και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτό είναι το μόνο πραγματικό αρνητικό σε αυτούς τους σπόρους.
Δείτε ακόμα:
Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram
Comments
Loading…