Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)
Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)
in

Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)

Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)
Ο εγκέφαλός σας κρατά πολλές πολύτιμες πληροφορίες και είναι ικανός να κάνει καλά την δουλειά του. Ωστόσο, υπάρχει μια ιδιότητα που δεν περιλαμβάνεται στα πλεονεκτήματά της. Η ασφάλεια της μνήμης.

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να χακαριστεί και δεν χρειάζεται ψυχολόγος ούτε μάγος για να το κάνει. Όποιος έχει τη σωστή τεχνογνωσία μπορεί να αλλάξει τις αναμνήσεις σας για το δικό του προσωπικό όφελος και μπορείτε και εσείς να το κάνετε και σε άλλους.

Γιατί οι αναμνήσεις σας είναι τόσο εύκολος στόχος

Αν και ο εγκέφαλος είναι αποθηκευμένος στον δικό του θάλαμο σκελετικής ασφάλειας, οι αναμνήσεις σας είναι απίστευτα εύκολο να χαραχθούν. Στην πραγματικότητα, οι αναμνήσεις σας δεν είναι σταθερές. Σύμφωνα με τον νευροψυχίατρο Dr. Jon Lieff, οπότε μπορούν να αλλάξουν με μικρές αλλαγές.

Μόλις πάρει μέρος ένα συμβάν και περάσει ο καιρός, γίνεται μέρος της μνήμης σας. Κάθε φορά που θυμάστε αυτό το συμβάν και τις λεπτομέρειες του – μυρωδιές, ήχους, λεπτομέρειες και ούτω καθεξής – στην πραγματικότητα δεν θυμάστε την αρχική στιγμή. Αντ ‘αυτού, θυμάστε την τελευταία φορά που θυμηθήκατε αυτήν τη μνήμη.

Ακούγεται περίπλοκο; Με απλά λόγια, δεν θυμάστε στιγμές. θυμάστε τις αναμνήσεις μιας στιγμής. Καθώς τα γεγονότα γίνονται αναμνήσεις, γίνονται ευκολότερα να αλλάξουν. Ο Δρ Lieff δηλώνει ότι, στις 24 ώρες μετά την εμφάνιση ενός συμβάντος, ο τρόπος που σκέφτεστε για εκείνη την ημέρα, το απόγευμα ή τη στιγμή αλλάζει πώς θα το αντιλαμβάνεστε κάθε φορά που το θυμάστε να κινείται προς τα εμπρός.

Ανακατασκευάζουμε τις μνήμες μας

Η Ιατρική Σχολή του Σινά και στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σημειώνουν επίσης πόσο ελαττωματικό είναι το μυαλό μας όταν πρόκειται για αναμνήσεις. Ο Schiller διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ανάκληση της μνήμης και ανακάλυψε ότι κάθε φορά που θυμόμαστε μια μνήμη, την αλλάζουμε με κάποιο τρόπο. Ο εγκέφαλός μας, σημειώνει, μοιάζει περισσότερο με χαρτόνι αποδυναμωμένο με νερό από παγίδες σιδήρου: οι λεπτομέρειες γλιστρούν με κάθε ανάκληση και ανακατασκευάζουμε τις μνήμες στο μυαλό μας διαφορετικά καθώς περνά ο χρόνος.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Wired συγγραφέας Jonah Lehrer, η ανθρώπινη φύση μας κάνει να αγαπάμε ιστορίες και όσο πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα είναι μια ιστορία, τόσο περισσότερο θα θέλουμε να την μοιραστούμε. Ως αποτέλεσμα, όταν επαναφέρουμε τις αναμνήσεις μας τόσο εσωτερικά όσο και σε άλλους, αγνοούμε τυχόν γεγονότα που δεν ταιριάζουν στην πλοκή. Τα μυαλά μας, μας επιτρέπουν να απορρίψουμε κάθε πληροφορία που δεν μας αρέσει, αντικαθιστώντας την αλήθεια με καθαρή φαντασία. Γιατί; Θέλουμε απλώς να ταιριάσουμε την ιστορία και αν δεν αλλάξουμε αυτό που θυμόμαστε, οι ιστορίες μας θα είναι χάλια.

Λειτουργεί πραγματικά η εμφύτευση ψευδών αναμνήσεων;

Έτσι, είναι εύκολο να αλλάξετε τη δική σας μνήμη. Στην πραγματικότητα, χαζεύουμε το μυαλό μας με κάθε κοινόχρηστη μνήμη που αφηγούμαστε την ιστορία, αλλάζοντας τα γεγονότα ώστε να ταιριάζουν στο κοινό μας (και εμάς).

Αλλά πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει σε εκείνους που βρίσκονται έξω από το μυαλό μας;

Σύμφωνα με μια συνέντευξη της Psychology Today με την Dr. Elizabeth Loftus, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η φύτευση μιας πλαστής μνήμης ή ιστορίας στον εγκέφαλο κάποιου άλλου αφορά τον τρόπο που το λέτε.

Ο Δρ Loftus έχει μια φήμη τόσο ως ιατροδικαστικός ψυχολόγος όσο και ως αμφιλεγόμενος εμφυτευτής μνήμης. Στα χρόνια της έρευνας, η Loftus εργάστηκε για να καταλάβει πώς μπορούν να αλλάξουν οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο των άλλων.

Σε ένα πείραμα, ο Loftus δοκίμασε την αξιοπιστία των λογαριασμών των αυτόπτων μαρτύρων σε τροχαία ατυχήματα. Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να καταγράψουν ακριβώς τι είδαν να λαμβάνει χώρα, προσέφεραν λεπτομέρειες όσο καλύτερα μπορούσαν, κάποια ασαφή και κάποια πιο συγκεκριμένα. Ωστόσο, όταν ο Loftus ώθησε αυτά τα ίδια άτομα, ρωτώντας τους αν είδαν “σπασμένο προβολέα” ή “το” σπασμένο προβολέα σε ένα από τα εμπλεκόμενα οχήματα, όσοι άκουσαν τη λέξη “το” άλλαξαν την ιστορία τους, παραδεχόμενοι ότι θυμήθηκαν “το “σπασμένο προβολέα. Ωστόσο, δεν υπήρχε σπασμένος προβολέας.

Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)


Η Loftus δοκίμασε ξανά τη βιωσιμότητα του hacking μνήμης όταν ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να μοιραστούν αναμνήσεις παιδικής ηλικίας. Για άλλη μια φορά, όταν η Loftus ώθησε τους συμμετέχοντες να θυμηθούν τα γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, τα άτομα απάντησαν συμφωνώντας με την τροποποιημένη εκδοχή των δικών τους αναμνήσεων. Στην πραγματικότητα, πρόσφεραν ακόμη περισσότερες ψευδείς πληροφορίες, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσαν να θυμηθούν τα ονόματα των καταστημάτων, τα αδέλφια και άλλες λεπτομέρειες που ήταν μαζί τους όταν συνέβησαν οι ψεύτικες αναμνήσεις.

Όλη η δουλειά της Loftus δείχνει ότι όχι μόνο τα μυαλά μας είναι ευαίσθητα σε μια απλή εισβολή μνήμης, αλλά ότι η εμφύτευση μιας ιστορίας στο μυαλό ενός άλλου ατόμου μπορεί να τους οδηγήσει να χτίσουν τις δικές τους νέες, αλλοιωμένες αναμνήσεις.


Γιατί, με όλες τις πολύτιμες αναμνήσεις και τα αποθέματα πληροφοριών, οι εγκέφαλοι μας είναι τόσο εύκολο να χαραχτούν;

Με την παραμικρή πρόταση, οι αναμνήσεις μας δεν γίνονται πλέον δικές μας, αλλά αυτές που έχουμε δημιουργήσει με βάση τις προτάσεις άλλων.

Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που ο Dr. Loftus αποκαλεί παράδειγμα παραπληροφόρησης. Συνδέεται πίσω στο σημείο του Lehrer: δεν θέλουμε να εμφανιζόμαστε σαν να είμαστε κοινωνικά ανίκανοι. Είμαστε πρόθυμοι να επεξεργαστούμε τις αναμνήσεις μας και να τις κάνουμε πιο συναρπαστικές για να προσελκύσουμε κοινωνικές ομάδες. Aνησυχούμε εξίσου για το ότι αποδεικνύουμε το λάθος.

Κανείς δεν θέλει να κληθεί για μια αδύναμη μνήμη ή να ξεχάσει τις λεπτομέρειες ενός ξεχωριστού γεγονότος. Έτσι, με τη σειρά του, όταν ένα άλλο άτομο προτείνει ότι τα πράγματα δεν συνέβησαν όπως θυμόμαστε, είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τη μνήμη μας ώστε να ταιριάζει στο δικό τους στόρυ. Όλα στο όνομα της κοινωνικής αποδοχής.

Πώς να εμφυτεύσετε πραγματικά ψεύτικες αναμνήσεις σε κάποιον

Όταν θέλετε να χακάρετε το μυαλό των φίλων σας, πάρτε μια σελίδα από την έρευνα των Micah Edelson, Tali Sharot και των συναδέλφων ερευνητών τους. Αυτή η ομάδα νευροεπιστημόνων δοκίμασε ακριβώς πώς μπορούμε να εμφυτεύσουμε ψευδείς αναμνήσεις στο μυαλό των άλλων και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαμε να τους ξεγελάσουμε πραγματικά.

Πρώτον, προσφέρετε ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων. Όταν ο Έντελσον, ο Σάροτ και η ομάδα τους είχαν θέματα να παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια να το ανακαλέσουν, οι απαντήσεις άλλαξαν και οι δεύτεροι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν τις περιλήψεις άλλων. Αν και οι περιλήψεις ήταν εντελώς ψευδείς, οι συμμετέχοντες επέλεξαν να πιστέψουν τους άλλους. Παραιτώντας τη δική τους αντίληψη και υπέκυψαν στην πίεση άλλων πριν από αυτούς.


Ας πούμε ότι χρωστάτε στον φίλο σας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αλλά δεν μπορείτε να τα επιστρέψετε αμέσως. Πρέπει απλώς να εμφυτεύσετε μια ψεύτικη μνήμη, στην οποία εσείς και ο φίλος σας συμφωνείτε ότι θα επιστρέψετε το ποσό σε διαφορετική, πολύ μεταγενέστερη ημερομηνία. Όταν σας πλησιάζουν για να συλλέξουν τα μετρητά, “υπενθυμίστε” τους ότι δεν έχετε καθυστερήσει. Εφόσον δεν υπάρχουν κείμενα για να το αποδείξετε, μπορείτε να πείσετε τη μνήμη τους να συμφωνήσει με τη δική σας, ειδικά αν έχετε κάποιο άλλο άτομο να υποστηρίξει την ιστορία σας.

Ψευδείς αναμνήσεις

Εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά ενός φίλου μέσω ψευδών αναμνήσεων, δοκιμάστε να τους πείτε ψέματα με διαφορετικό τρόπο: πείτε τους ότι δεν ολοκλήρωσαν μια εργασία που, στην πραγματικότητα, έκαναν. Για παράδειγμα, εάν ο συγκάτοικος σας δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι πόρτες πρέπει να κλειδωθούν κατά την έξοδο από το σπίτι, επισημαίνετε την ξεκλείδωτη πόρτα κάθε φορά που φεύγετε. Κάντε αυτό επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου και ο συγκάτοικος σας θα αρχίσει να ελέγχει και να αναρωτιέται κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι. “Κλείδωσα την πόρτα; ή μήπως ξέχασα ;”

Εάν οι ψευδείς αναμνήσεις αποδειχθούν πολύ δύσκολες για τον εγκέφαλο των φίλων σας, μπορείτε επίσης να τις δοκιμάσετε αλλιώς. Αντί να αλλάξετε τις αναμνήσεις τους, μπορείτε να πείσετε τους άλλους ότι είναι τρελοί και ότι είστε ο λογικός. Κάθε φορά που υπενθυμίζετε στους φίλους σας τα λάθη τους, αντιδρούν σαν να είναι παράλογες οι σκέψεις τους , τους οδηγείτε αργά και διακριτικά να πιστεύουν ότι χάνουν το μυαλό τους.

Δεν είναι κακό, όταν γίνεται για καλό

Σίγουρα, ακούγεται ότι σκοτώνει το μυαλό των φίλων σας και εμφυτεύει εντελώς ψευδείς αναμνήσεις για καταστάσεις που μπορεί να μην έχουν συμβεί ποτέ. Αλλά τι γίνεται αν τα τσιμπήματα της μνήμης είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καλό;

Όπως υποστηρίζει η Loftus, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιείς ψευδή μνήμη στην εμφύτευση. Όταν οι γονείς δημιούργησαν ψέματα για να αποτρέψουν τα παιδιά τους από το να τρώνε παγωτό, λέγοντας στα παιδιά ότι θα ήταν απίστευτα άρρωστα κάθε φορά που έτρωγαν παγωτό. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά ανέπτυξαν μια αίσθηση ότι αν φάνε θα αρρωστήσουν. Αυτά τα παιδιά κατέληξαν να χάσουν βάρος.

Αν και δεν προσπαθείτε να πείσετε τον φίλο σας να τηρήσει τη διατροφή του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις που αλλάζουν τη μνήμη για πάντα. Αντί να χακάρετε τον εγκέφαλό τους για να πάρετε αυτό που θέλετε, δοκιμάστε να εμφυτεύσετε ψευδείς αναμνήσεις που θα τους βοηθήσουν.

Δείτε ακόμα:

Πως να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας ώστε να μην αισθάνεστε πόνο

Για παράδειγμα, υπενθυμίστε στον καλύτερό σας φίλο πόσο άσχημα χώρισε με την πρώην του κάθε φορά που μπαίνει στον πειρασμό να επικοινωνήσει μαζί της ή πόσο αηδιαστικές ήταν οι συνήθειες καθαριότητας μιας πρώην τους (ακόμα κι αν δεν ήταν) όταν σκέφτονται να επιστρέψουν με κάποιον που δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι.

Χρησιμοποιήστε τη δική σας εγκεφαλική δύναμη για να βελτιώσετε τις επιλογές του άλλου, έτσι δεν θα αισθανθείτε τόσο ένοχοι. Bέβαια καμιά φορά είναι καλό να μην το παρακάνουμε και να αφήνουμε τους άλλους να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Άλλες φορές όμως, σώζει πράγματα και καταστάσεις…..

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
10 τρόποι για να απαλλαγείτε από την ημικρανία γρήγορα χωρίς κανένα φάρμακο

10 τρόποι για να απαλλαγείτε από την ημικρανία γρήγορα χωρίς κανένα φάρμακο

Οι 5 σημασίες του κλάματος ενός μωρού, έτσι θα καταλάβετε τι θέλει.

Οι 5 σημασίες του κλάματος ενός μωρού, έτσι θα καταλάβετε τι θέλει.