in

Πώς να στρέψετε τις σκέψεις των ανθρώπων εναντίον τους

Πώς να στρέψετε τις σκέψεις των ανθρώπων εναντίον τουςΑυτό είναι κακό και καταστρέφει τους ανθρώπους. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι πρέπει να κάνετε κάποιον να μην εμπιστεύεται τη μνήμη του και την αντίληψη της πραγματικότητας.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε κάποιος να σας πιστέψει περισσότερο από ό, τι πιστεύει στον εαυτό του.

Ανεξάρτητα από το κακόβουλο κίνητρό σας, το εργαλείο που αναζητάτε είναι μια ύπουλη μορφή εξαπάτησης που είναι γνωστή ως “gaslighting” ή ”εφιάλτης”.

Λοιπόν, τι είναι το gaslighting;


Το gaslighting κάνει κάποιον ”τρελό.” Χρησιμοποιείται συχνότερα από ηγέτες λατρείας, δικηγόρους και κακούς φίλους. Ο στόχος είναι να πείσει ένα άτομο ότι είναι τρελό και ότι καμία από τις αναμνήσεις ή τις πεποιθήσεις του δεν είναι αξιόπιστη. Καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη τους στον εαυτό τους, τους εξαρτάτε απόλυτα και εσείς σχεδιάζετε ουσιαστικά την κατανόησή τους για το τι είναι πραγματικό.

Εγώ προειδοποίησα, είναι διαβολικό!

Ο ψυχολογικός όρος προήλθε από το έργο Angel Street και τις μετέπειτα από ταινίες Gaslight, όπου ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη σύζυγό του ότι είναι τρελή χειραγωγώντας μικρά στοιχεία του περιβάλλοντός της.

Ο Charles Boyer και η Ingrid Bergman από την ταινία του Gaslight το 1944.

Πώς να στρέψετε τις σκέψεις των ανθρώπων εναντίον τους

Και αυτό ήταν μόνο για να πάρει τα κοσμήματα που απέτυχε να κλέψει την πρώτη φορά. Δεν θα σας πω άλλα, θα πρέπει να παρακολουθήσετε μια από τις ταινίες.

«Έμεινα έγκυος για 5η φορά χωρίς να το θέλω και απεχθάνομαι την κόρη μου – Ψάχνω δικαιολογίες να μην είμαι μαζί της»

Βήμα 1 Δημιουργήστε έναν εθισμό

Το να καλείς τους ανθρώπους τρελούς θα σε κάνει μοναχικό, δηλαδή, εκτός αν αυτοί οι άνθρωποι είναι εθισμένοι κυριολεκτικά.

Όταν διεγείρουμε κάποιον αλλάζουμε τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου του προκαλώντας την απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες χημικές ουσίες που παρέχουν στους χρήστες ηρωίνης το υψηλό τους, αγκιστρώνει το θύμα του πριν από τη φάση χειραγώγησης.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το gaslighting χρησιμοποιείται συνήθως σε ρομαντικές σχέσεις.

Προσωπικά, όταν σκέφτομαι έναν γοητευτικό χειριστή, σκέφτομαι τον Hannibal Lecter. Είναι ένα φοβερό άτομο, αλλά από τη στιγμή που αρχίζει να μιλά θα σε κυριεύσει. Η γοητεία του, η διάνοια του, η ηρεμία του, τα πάντα για την προσωπικότητά του είναι εθιστικά.

Ο Anthony Hopkins ως Hannibal Lecter στο The Silence of the Lambs (1991).

Βήμα 2 Θυμηθείτε κάθε λάθος

Όλοι παρανοούμε τα πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παρεξηγούμε τα πάντα. Ωστόσο, ένας Gaslighter μπορεί να θυμάται κάθε λάθος και εσφαλμένη ερμηνεία που κάνει το θύμα του προκειμένου να μεταβιβάσει αργότερα την ικανότητα του θύματος του να λάβει απόφαση.

“Θυμηθείτε την τελευταία φορά που προσπαθήσατε να το κάνετε αυτό …”

Τελικά, το θύμα αρχίζει να βλέπει πόσο συχνά είναι λάθος και θα στραφεί σε εσάς για λύσεις στα προβλήματά του.

Το μεγαλύτερο θύμα , Mia Farrow, στο Rosemary’s Baby (1968).


Βήμα 3 Ενεργήστε σαν να μην καταλαβαίνετε

Όταν ένα θύμα προβάλλει ένα επιχείρημα, ο χειριστής είτε θα το απορρίψει ως παράλογο, είτε ως χαζό

Ο χειριστής αργότερα αποκαλύπτει την «σωστή» απάντηση και την παρουσιάζει ως «απλή λογική». Με την πάροδο του χρόνου, αυτό αποσυναρμολογεί σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη του θύματος στην ικανότητά του να κάνει κάτι μόνος του.

Βήμα 4 Ξεχνώντας επιλεκτικά

Δοκιμάστε να πείσετε κάποιον ότι δεν έκανε κάτι που πραγματικά έκανε. “Δεν θυμάμαι ότι το έκανες αυτό.” Εάν είστε αρκετά επίμονος και το συμβάν είναι αρκετά μικρό, όπως αν πάτησε το καζανάκι ή αν έσβησε τα φώτα, θα δείτε πόσο εύκολο είναι να χειριστείτε τη μνήμη κάποιου. Μετά από επανειλημμένη χρήση, θα αρχίσουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία της μνήμης τους.

Leonardo DiCaprio στο Shutter Island (2010).


Θυμάστε πόσο παράξενα νιώσατε στο τέλος του Shutter Island; Λοιπόν, προτού ο  Leo χάσει το μυαλό του, ο Martin Scorsese έριξε λεπτά γεγονότα σε σκηνές που μας άφησαν αβέβαιους για τη δική μας ανάμνηση των γεγονότων.

Θα μπορούσατε επίσης να πάτε αντίθετα με αυτήν την τεχνική, λέγοντας σε κάποιον ότι έκανε κάτι που στην πραγματικότητα δεν το έκανε.

Το κόλπο των 15 λεπτών για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Βήμα 5 Εξατομικεύστε τις ανησυχίες τους

Το gaslighting αποστραγγίζει τα θύματά του, αφήνοντάς τα καταθλιπτικά και ανασφαλή. Θα αρχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, οπότε ο χειριστής τις απορρίπτει ως υπερβολικά συναισθηματικά και, φυσικά, παράλογά.

Ο Μάικλ Ντάγκλας στο The Game (1997).

Οι Gaslighters πείθουν τα θύματά τους να μην εμπιστεύονται τα συναισθήματα και τα ένστικτά τους, και αντ ‘αυτού βασίζονται στον χειριστή τους ως πηγή λογικής.

Αν και αυτός δεν είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός (δεν θα πιστέψετε πόσες τεχνικές υπάρχουν), αρκεί να ξεκινήσετε. Και ενώ οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές χρησιμοποιούν προφορική επικοινωνία εναντίον των θυμάτων, υπάρχουν πιο περίπλοκοι τρόποι που θα δούμε σε επόμενο άρθρο.

Πως να εμφυτεύεστε ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό άλλων ανθρώπων (& γιατί πρέπει)

Παρόλο που πιθανότατα δεν θα μπορείτε να χειριστείτε κάποιον σωστά την πρώτη σας προσπάθεια, η πρακτική κάνει θαύματα. Το Mindfucking δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα δεν είναι αδύνατο (ούτε συνιστάται εξ ολοκλήρου).

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Έτσι θα καταλάβεις αν είσαι σε φάση να αρχίσεις ξανά το φλερτ

Έτσι θα καταλάβεις αν είσαι σε φάση να αρχίσεις ξανά το φλερτ

Το κόλπο των 15 λεπτών που θα σταματήσει την επιθυμία σου για jung food

Το κόλπο των 15 λεπτών που θα σταματήσει την επιθυμία σου για jung food