Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από τον σκύλο και τη γάτα σας.
Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από τον σκύλο και τη γάτα σας.
in ,

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε το κατοικίδιο σας στο στόμα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε το κατοικίδιο σας στο στόμα

Ξέρουμε ότι το κάνετε από αγάπη, αλλά πραγματικά δεν πρέπει να φιλάτε το κατοικίδιο ζώο σας στο στόμα.

Έχει ειπωθεί άπειρες φορές, πως το στόμα ενός σκύλου είναι ότι καθαρότερο υπάρχει και πως το σάλιο τους κατά το γλείψιμο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επούλωση πληγών. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ζώων, Peter Rabinowitz, Zimra Gordon και Lynda Odofin, οι οποίοι έγραψαν σχετικά με λοιμώξεις που σχετίζονται με κατοικίδια στο περιοδικό American Family Physician, οι περισσότερες ανθρώπινες λοιμώξεις προέρχονται από τα ζώα.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στον κόσμο των ζωονοσογόνων λοιμώξεων. Λοιμώξεων που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους.

Ας ξεκινήσουμε με τον μύθο για το σάλιο του σκύλου

Η εντύπωση ότι το σάλιο του σκύλου είναι υγιεινό δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν αρκετά για το θέμα και πραγματοποίησαν αρκετές επιστημονικές μελέτες πάνω σε αυτό.

Το 2011, ερευνητές στην Ιαπωνία διεξήγαγαν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Oral Biology. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αναλύσει τα βακτηρίδια που προκαλούν περιοδοντίτιδα στους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους.

“Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων θεωρούν τα κατοικίδια ως μέλη της οικογένειας και έχουν στενή επαφή μαζί τους στην καθημερινή ζωή.”

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ούλων. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τα ούλα, προκαλώντας την απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια. Αυτά τα κενά επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στις υποδοχές των δοντιών και, τελικά, στην κυκλοφορία του αίματος.

Δεν διακυβεύονται μόνο τα δόντια σας.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε το κατοικίδιο σας στο στόμα

Η περιοδοντική νόσος έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων συστημικών ασθενειών.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε οδοντική πλάκα από 66 σκύλους και 81 μέλη από 64 οικογένειες που ήρθαν σε σχολή εκπαίδευσης σκύλων ή κλινική ζώων στην Οκαγιάμα της Ιαπωνίας.

Τα δείγματα ελέγχθηκαν για βακτήρια που προκαλούν περιοδοντική νόσο. Οι ερευνητές βρήκαν διάφορους τύπους βακτηρίων τόσο στα σκυλιά όσο και στα ανθρώπινα δείγματα.

 • Το βακτήριο Porphyromonas gulae βρέθηκε στο 71% των σκύλων και στο 16% των ανθρώπων.
 • Το βακτήριο Tannerella forsythia βρέθηκε στο 77% των σκύλων και στο 31% των ανθρώπινων δειγμάτων .
 • Το Campylobacter reus βρέθηκε στο 67% των σκύλων και στο 21% των ανθρώπων .

Ναι, τα ανθρώπινα στόματα περιείχαν και αυτά τα βακτηρίδια που προκαλούν περιοδοντίτιδα, αλλά ήταν περισσότερα στα στόματα των σκύλων.

Πιθανότατα επισκέπτεστε τον οδοντίατρο και αφαιρείτε την πλάκα περιοδικά. Το σκυλί σας πιθανός να μην το κάνει, ειδικά επειδή η οδοντιατρική εργασία για τα κατοικίδια είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Τι λέτε λοιπόν; Χρειάζεστε κι άλλα από αυτά τα βακτήρια; Αν όχι, κρατήστε το στόμα σας μακριά από το στόμα του σκύλου σας. Άλλωστε την αγάπη σας την εισπράττει σίγουρα με άλλους τρόπους!

Είναι τελικά το σάλιο του σκύλου βοηθητικό στην επούλωση των πληγών;

Ενώ μερικοί άνθρωποι λένε ότι το σάλιο των κατοικίδιων ζώων βοηθάει στην επούλωση των πληγών η κτηνίατρος Patty Khuly, από το Μαϊάμι της Φλόριντα, εξήγησε ότι τα προστατευτικά κολάρα τοποθετούνται σε κατοικίδια ζώα με πληγές για κάποιο λόγο. Έτσι δεν μπορούν να γλείψουν την πληγή.

Το γλείψιμο θα μπορούσε να έχει όφελος από την απομάκρυνση αίματος, βρωμιάς και βακτηρίων από μια πληγή. Το σάλιο θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σάλιου, περιέχει ένζυμα και παράγοντες που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την επούλωση και να μειώσουν τις λοιμώξεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλό!

Από του στόματος βακτήρια αφθονούν επίσης! Το γεγονός ότι το γλείψιμο μπορεί να είναι χρήσιμο δεν σημαίνει ότι τα στόματά τους είναι καθαρότερα από τα δικά μας.

Δρ. Patty Khuly, VMD:
Απλώς ρωτήστε τη γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο που κατέληξε στη ΜΕΘ μετά από σύγχυση, πονοκεφάλους, διάρροια, υψηλό πυρετό, πόνο στο νεφρό και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η αιτία εντοπίστηκε σε λοίμωξη αίματος με σπάνια βακτήρια, Capnocytophaga canimorsus που βρέθηκαν στο στόμα σκύλων και γατών.

Επειδή δεν έδειξε σημάδια δαγκωμάτων ή γρατσουνιών, οι γιατροί πιστεύουν ότι τα βακτήρια μεταδόθηκαν στη γυναίκα μέσω του γλειψίματος από τον σκύλο της. Μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά, τελικά ανέκαμψε.

Ακόμη και να μην φιλάς τον σκύλο σου, δεν μπορείς να είσαι τελείως ασφαλής.

Δρ. Patty Khuly, VMD

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε το κατοικίδιο σας στο στόμα

Διάφοροι τύποι λοιμώξεων μπορούν να μεταδοθούν από γάτες και σκύλους στους ανθρώπους.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα σε γάτες και σκύλους.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Η νόσος της γρατσουνιάς της γάτας, που ονομάζεται επίσης βαρτονελλωση, είναι η πιο κοινή ζωονοσογόνος νόσος στις γάτες.

Αυτό το βακτήριο μεταδίδεται συνήθως από γάτες στους ανθρώπους από το μηδέν. Οι άνθρωποι που κολλούν το βακτήριο έχουν πρησμένους λεμφαδένες γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τα άνω άκρα. Μπορεί επίσης να έχουν πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμους και αρθρώσεις, κόπωση και κακή όρεξη. Συνήθως οι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα από τη νόσο αυτή.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν επίσης να μεταδοθούν από τις γάτες στους ανθρώπους.

Προκαλεί διάρροια, πυρετό και πόνο στο στομάχι. Η σαλμονέλωση συνήθως υποχωρεί μόνη της, αλλά μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια εάν η διάρροια είναι σοβαρή.

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα σχετίζονται συνήθως με την κατανάλωση μη μαγειρεμένου κοτόπουλο ή μολυσμένα αυγά, αλλά οι γάτες μπορούν να περάσουν τη σαλμονέλα στα κόπρανα τους. Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με σαλμονέλα τρώγοντας άγρια ​​πτηνά και άλλα ζώα.

Το Campylobacter μπορεί να εξαπλωθεί μέσω περιττωμάτων σκύλου, οπότε παρουσιάζετε κίνδυνος για τους ανθρώπους που μαζεύουν περιττώματα σκύλου.

Τα σκυλιά που έχουν μολυνθεί με Campylobacter μπορεί να μην εμφανίζουν καθόλου σημάδια ασθένειας ή να έχουν ελαφρύ πυρετό ή διάρροια, αλλά μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πολύ άρρωστους.

Εντός 2-5 ημερών μετά τη μόλυνση, τα άτομα θα έχουν διάρροια, κράμπες, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μόνοι τους.

Παρασιτικές λοιμώξεις

Τα σκυλιά μπορούν να μεταδώσουν σκουλήκια στον άνθρωπο. Οι γάτες τείνουν να μεταφέρουν αγκυλόστομα και σκουλήκια στους ανθρώπους. Κάθε σκουλήκι περνά διαφορετικά στον άνθρωπο.

Τα σκυλιά μολύνονται τρώγοντας μολυσμένους ψύλλους, και έτσι οι άνθρωποι μολύνονται επίσης. Τα παιδιά είναι επιρρεπή σε αυτή τη μόλυνση επειδή είναι πιο πιθανό να καταπιούν ψύλλους και μικρά τμήματα σκουληκιού που μοιάζουν με ρύζι, μπορεί να παρατηρηθούν κοντά στον πρωκτό τους ή στις κινήσεις του εντέρου τους. Η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φάρμακα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε τον σκύλο σας στο στόμα

Τα σκουλήκια σκύλου και γάτας εναποτίθενται στο χώμα από κόπρανα.

Οι άνθρωποι μολύνονται με αγκυλόστομα όταν κάθονται ή περπατούν χωρίς παπούτσια σε μολυσμένο έδαφος. Οι προνύμφες του αγκίστρου εισέρχονται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν φαγούρα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε 4-6 εβδομάδες χωρίς ιατρική θεραπεία.

Τα σκουλήκια toxocara από σκύλους και γάτες μπορούν να προκαλέσουν παρασιτική ασθένεια στους ανθρώπους. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με κατάποση τυχαίων αυγών σκουληκιών από το περιβάλλον. Τα παιδιά επηρεάζονται συχνότερα από το σκουλήκι επειδή είναι πιο πιθανό να βάζουν λάθος αντικείμενα στο στόμα τους.

Οι προνύμφες του σκουληκιού μπορούν να εισβάλουν στον αμφιβληστροειδή του ματιού και να προκαλέσουν φλεγμονή, ουλές και μερικές φορές τύφλωση. Αυτό ονομάζεται οφθαλμική τοξαράση.

Η  σπλαχνική μεταναστευτική προνύμφη συμβαίνει όταν οι προνύμφες εισβάλλουν στο ήπαρ, στους πνεύμονες ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρωτοζωικές λοιμώξεις

Τα πρωτόζωα είναι μονοκύτταροι οργανισμοί.

Το πιο επικίνδυνο πρωτόζωο που μεταδίδεται από τις γάτες στον άνθρωπο είναι το Toxoplasma gondii.

Η λοίμωξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των εγκύων.

Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας μολυσμένα πουλιά ή τρωκτικά, ή οτιδήποτε μολυνθεί με κόπρανα από άλλη μολυσμένη γάτα. Το παράσιτο μπορεί να βρεθεί στα κόπρανα της γάτας για έως και δύο εβδομάδες και είναι η πηγή ανθρώπινων μολύνσεων.


Δείτε επίσης: Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας


Ιογενείς λοιμώξεις

Πως μεταδίδεται η λύσσα;

Η λύσσα, μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένους σκύλους, γάτες και άλλα ζώα στον άνθρωπο μέσω ενός δαγκώματος.

Είναι η λύσσα σοβαρή λοίμωξη;

Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια σε ζώα και ανθρώπους. Τα ζώα με λύσσα συχνά εμφανίζουν ξαφνική, ασυνήθιστη συμπεριφορά και προοδευτική παράλυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία της λύσσας;

Άτομα που έχουν μολυνθεί με λύσσα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εντός ημερών ή μηνών. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι αδυναμία, πυρετός και πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε σύγχυση, άγχος, αλλαγές συμπεριφοράς και παραλήρημα μέσα σε λίγες ημέρες. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι σχεδόν πάντα πολύ αργά για θεραπεία.

Τον Δεκέμβριο του 2016, το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μια αναφορά κρούσματος γρίπης H7N2 σε κτηνίατρο. Αυτή ήταν η πρώτη αναφορά της γρίπης που μεταδόθηκε από μια γάτα σε έναν άνθρωπο.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης γρίπης από γάτα σε άνθρωπο είναι χαμηλός, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να μεταδοθεί.

Δεν αποχωριζόμαστε τα αγαπημένα μας κατοικίδια


Αυτός ήταν ένας μακρύς κατάλογος ζωονοσογόνων λοιμώξεων, αλλά δεν έχει σκοπό να αποθαρρύνει κανέναν να έχει στην κατοχή του ένα κατοικίδιο – και σίγουρα δεν αρκεί για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουμε τους αγαπημένους μας φίλους!

Τα κατοικίδια ζώα μας βρίσκονται στην πρώτη θέση. Είμαστε πρόθυμοι να τα φιλήσουμε, να κοιμηθούμε μαζί τους και να αγκαλιάσουμε τα κατοικίδια ζώα μας. Σίγουρα πρόκειται να αψηφήσουμε τους κινδύνους οποιασδήποτε λοίμωξης που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε από αυτά έναντι του πλήθους των οφελών που μας προσφέρουν.

Ας φτάσουμε λοιπόν στα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις ζωονοσογόνες λοιμώξεις από τα κατοικίδια ζώα μας.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά.

Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και καθαρό, τρεχούμενο νερό μετά το χάιδεμα γατών, σκύλων, περιττωμάτων σκύλου ή απορριμμάτων γατών. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Πολλές από τις μολύνσεις που τα ζώα μπορούν να πάρουν και να μεταδώσουν έχουν μολυνθεί από την επαφή με άλλα, μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους. Να ένας καλός λόγος για να κρατήσετε τις γάτες σας μέσα στο σπίτι.

Για να αποτρέψετε συγκεκριμένα την τοξοπλάσμωση, φοράτε γάντια όταν χαδεύετε τα γατάκια. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή τους με γάτες.

 • Χρησιμοποιήστε τακτικά φάρμακο πρόληψης ψύλλων για γάτες και σκύλους.
 • Πηγαίνετε οποιοδήποτε άρρωστο κατοικίδιο από κτηνίατρο.
 • Ζητήστε αμέσως από τον γιατρό να αξιολογήσει δάγκωμα που έχετε από γάτα ή σκύλο.
 • Περιορίστε τις γάτες που έχουν μολυνθεί σε ένα δωμάτιο έως ότου είναι απαλλαγμένες από τη μόλυνση.
 • Μόλις επιλυθεί η μόλυνση ενός κατοικίδιου ζώου, καθαρίστε προσεκτικά και απολυμάνετε το νοικοκυριό.
 • Κρατήστε τα κουτιά άμμου καλυμμένα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, ώστε οι γάτες να μην πιστεύουν ότι είναι η έξτρα τουαλέτα τους.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σας εμβολιασμένα κατά της λύσσας.
 • Αγαπήστε τα κατοικίδια ζώα σας. Απολαύστε την παρέα τους.

Εντάξει, αυτό το τελευταίο βήμα δεν είναι ένας τρόπος πρόληψης ζωονόσων, αλλά είναι σίγουρα ένας τρόπος να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή με τον γούνινο φίλο σας.

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Ρυτίδες στο μέτωπο: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ρυτίδες στο μέτωπο: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Γυναίκα έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη 4 εβδομάδων έγκυος

Γυναίκα έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη 4 εβδομάδων έγκυος