Το άγχος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κύκλο σας
Το άγχος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κύκλο σας
in

Το άγχος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κύκλο σας

Το άγχος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κύκλο σας

Σοφία Πέρδικα / Γυναικολόγος

Το άγχος σας φέρνει εκτός ισορροπίας: Όχι μόνο η διάθεσή σας υποφέρει από την υψηλή πίεση, αλλά και το σώμα σας. Το άγχος επηρεάζει ακόμη και την περίοδό σας.

Είναι πραγματικά ωραίο όταν όλα κυλούν ομαλά στη ζωή σου. Νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο. Δυστυχώς, αυτές οι ευτυχισμένες φάσεις δεν διαρκούν πάντα όσο θα θέλαμε. Πολλές γυναίκες έχουν τόσα πολλά καθήκοντα και ρόλους για να εκπληρώσουν ώστε η όμορφη αρμονία κρατάει λίγο.

Αντίθετα, το στρες απειλεί την προοπτική της χαλαρής, καλά οργανωμένης ζωής που τόσο επιθυμούμε.

Η γυναικεία ορμονική ισορροπία γίνεται γρήγορα ανισόρροπη. Το επίμονο άγχος και μόνιμο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Το άγχος επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στο ορμονικό ισοζύγιο ή στον μηνιαίο κύκλο ή διακυμάνσεις του βάρους.

Το άγχος επηρεάζει την περίοδό σας και είναι πιθανό να την σταματήσει οριστικά


Είναι αρκετά φυσιολογικό η περίοδός σας να αποκλίνει κατά καιρούς από τον κλασικό κύκλο των 28 ημερών. Το άγχος μπορεί να έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο στο σώμα σας που η μηνιαία περίοδός σας να μην έρθει καθόλου.

Εάν παρατηρήσετε ότι αργεί η περίοδος σας και δεν είστε έγκυος, επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο για να διευκρινίσει τα συμπτώματά σας. Οι γιατροί εκφράζουν ανησυχία εάν η περίοδος δεν εμφανιστεί στις γυναίκες για περισσότερο από τρεις μήνες.

Το άγχος αλλάζει τον κύκλο σας


Το άγχος μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο κύκλος σας δεν είναι πλέον τόσο σταθερός όσο παλιά. Αυτό είναι γνωστό ως διαταραχή της περιόδου. Είναι πιθανό ότι η περίοδός σας εμφανίζεται περισσότερο ή λιγότερο συχνά και ο κύκλος σας επιμηκύνεται ή συντομεύεται. Παρεμπιπτόντως, εάν ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί λιγότερο από 25 ημέρες, αυτό είναι γνωστό ως πολυμηνόρροια. Εάν ο κύκλος μιας γυναίκας διαρκεί περισσότερο από 31 ημέρες, αυτό είναι γνωστό στην ιατρική ως ολιγομηνόρροια.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την περίοδο;

Το άγχος από μόνο του είναι εξαιρετικά κουραστικό και σαν να μην έφτανε, μπορεί επίσης να προκαλέσει ή ακόμη και να επιδεινώσει την περίοδο (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συμβουλεύονται επανειλημμένα να μειώσουν επειγόντως το άγχος και να χαλαρώσουν. Αυτό επισημαίνει και η επαγγελματική ένωση γυναικολόγων.

Ίσως βοηθηθείτε με κάποια antistress προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, δείτε μερικά εδώ.

Επιπλέον, τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου , όπως η αϋπνία και η ένταση μπορούν να προκαλέσουν στρες.. Ένας φαύλος κύκλος. Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας για να σας καθοδηγήσει να να σας δώσει συμβουλές που θα μειώσουν το άγχος και θα επαναφέρουν τον κύκλο σας σε ισορροπία. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε το θέμα της μείωσης του άγχους με τους συναδέλφους, τον σύντροφό σας, τους φίλους και την οικογένειά σας και να τους ζητήσετε υποστήριξη.

Δείτε επίσης:

Έλα στη παρέα μας! Ακολούθησε το Lifehackers στο Facebook και στο Instagram

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Πως να καθαρίσεις τα κρεμμύδια σου χωρίς να χύσεις δάκρυ

Πως να καθαρίσεις τα κρεμμύδια σου χωρίς να χύσεις δάκρυ

Το ήξερες; Αυτά τα 10 πράγματα δεν αρέσουν στις γάτες

Το ήξερες; Αυτά τα 9 πράγματα δεν αρέσουν στις γάτες